Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Γιορτή Χοχλιού στη Γαλίφα

Χοχλιδοβραδιά στη Γαλίφα

Ο πολιτιστικός σύλλογος Γαλίφας, σας καλεί όλους στη γιορτή "χοχλιού", που θα γίνει, το Σάββατο 13 Ιουλίου ,στην αίθουσα του συλλόγου, στο “σχολικό κήπο”, στις 8:00 το βράδυ.
Η βραδιά θα αρχίσει με το ψήσιμο της χοχλιδόπιτας και μετά θα συνεχιστεί, με μουσική από του οργανοπαίκτες του χωριού , καθ' όλη την διάρκεια της βραδιάς ,θα μοιράζονται δωρεάν γαλιφιανοί χοχλοί, με όλους του πιθανούς τρόπους ψησίματος (μπουμπουριστοί , με χόντρο , κοκκινιστοί κτλ). 


Για όσους δεν ξέρουν τι είναι η χοχλιδόπιτα φτιάχνεται κάπως έτσι


1)Χοχλιδόπιτα
ΥλικάΜισό κιλό χοχλοί ζωντανοί βγαρμένοι από τα καβούκια (πλυμένοι)
αλεύρι, κολοκύθια κομμένα φέτες , πατάτες κομμένες φέτες, ντομάτα, αλάτι-πιπέρι.

Εκτέλεση στο ύπαιθρο
Βρίσκουμε δυο πλάκες(σιντερόπετρα) που να έχει μέγεθος όσο ένα μικρό τεψί και τσι στένομαι σε σχήμα Λ και άφτομε φωθιά από κάτω μέχρι να πυρώσουνε.Βάνομαι την πιο παχειά πλάκα απάνω στα κάρβουνα με την πιο ντρέτη πλευρά προς τα πάνω.Ρίχνομαι στην πλάκα αλεύρι περίπου μισό πόντο κι από πάνω φέτες πατάτες όσες πάρει με τ΄αλάτι που θέλομε. Από πάνω κολοκύθια μια στρώση και τέλος τσοι χοχλιούς με αλατοπίπερο. Ρίχνομε αλεύρι ως μισό πόντο περίπου και πάνω στ΄αλεύρι τοποθετούμε σιγά-σιγά τη δεύτερη πλάκα προσεχτικά να μη φύγουν τα υλικά (για ευκολία πριν να βάλωμε τα υλικά κάνομε στην κάτω πλάκα ένα κύκλο με μικρά πετραδάκια ώστε να συγκρατούνε τα υλικά όταν μπει η από πάνω πλάκα) .Η πίτα είναι ψημένη άμα σταματήσει το τσιτσίρισμα τω χοχλιώ.

Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μαθαίνουν  οι νεότεροι.

Σας περιμένουμε όλους   

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου