Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Προτάσεις για τον πολιτιστικό σύλλογο Γαλίφας


Καθώς θα γίνει η γενική συνέλευση την Κυριακή είναι ευκαιρία να προβληματιστούμε λίγο, για το τι θέλουμε και ονειρευόμαστε να κάνει ο σύλλογος, για το χωριό ή μάλλον εμείς τι μπορούμε να προσφέρουμε, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί.
Αρχίζω λοιπόν, παραθέτοντας κάποιες σκέψεις και ελπίζω να γίνει το έναυσμα και για άλλα μέλη του συλλόγου να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις και μέσα από αυτή την συζήτηση, να υπάρξει και αποτέλεσμα.
Την Κυριακή λοιπόν στην γενική συνέλευση, θα διευρυνθεί το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου προτείνω λοιπόν μέσα στην λογική της διεύρυνσης (δηλαδή περισσότερα άτομα για δουλειά και δημιουργική σκέψη) να δημιουργηθούν εθελοντικές ομάδες εργασίας, που θα συντονίζονται από το διοικητικό συμβούλιο, που μπορούν όμως να παράγουν αυτοτελές έργο ,δίνοντας έτσι κίνητρα και σε άλλα άτομα, που θα ήθελαν να βοηθήσουν το σύλλογο ,από μια άλλη θέση και όχι απαραίτητα μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες του συλλόγου.
Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες ομάδες που μπορούν να δημιουργηθούν:

α) Φωτογραφική και κινηματογραφική ομάδα : Θα είναι  μέλη του συλλόγου που ασχολούνται ή θα ήθελαν να ασχοληθούν με το βίντεο και την φωτογραφία.
Δράσεις της ομάδας: δημιουργία σεμιναρίων με θέμα την φωτογραφία , δημιουργία εκθέσεων φωτογραφίας , δημιουργία φωτογραφικού αρχείου με παλιές και νέες φωτογραφίες, από το χωριό, τις κοινωνικές δράσεις, τους ανθρώπους, κινηματογραφικές προβολές , δημιουργία ταινιοθήκης , αγορά αξιοποίηση και κοινή χρήση μηχανημάτων(φωτογραφικές μηχανές , βιντεοπροβολείς,υπολογιστή και εκτυπωτή ,αναλώσιμα κ.τ.λ ) .

β) Ομάδα μουσικής και χορού: Θα αποτελείται από μέλη του συλλόγου που ασχολούνται με την μουσική παράδοση του χωριού, θα γίνονται μαθήματα μουσικής, από τους παλιούς ,σε νέους οργανοπαίκτες, θα γίνονται επίσης μαθήματα χορού και θα συμμετέχουν στις διάφορες δράσεις του συλλόγου, μπορεί και εδώ να αγοραστούν ,(μουσικά όργανα κοινής χρήσης , ηχητικός εξοπλισμός , παραδοσιακές ενδυμασίες κ.τ.λ)

γ) Ομάδα που θα ασχολείται με την οικολογία , δεντροφύτευση και φύτευση λουλουδιών και πρασίνου στους δημόσιους χώρους, δημιουργία σεμιναρίων με βάση την βιολογική γεωργία , την ορθολογική αξιοποίηση της γης για ένα πιο κοντά στον άνθρωπο οικοσύστημα , αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων για λίπανση , συλλογή και φύτευση παραδοσιακών σπόρων , οικονομοτεχνική βοήθεια στην γεωργική παραγωγή , με κοινή χρήση μηχανημάτων, για μείωση του κόστους παραγωγής ,δίκτυο προώθησης γεωργικών προϊόντων , έμφαση στην ανταλλακτική οικονομία , για την αντιμετώπιση της κρίσης , και προσανατολισμό της παραγωγής στην λογική της αυτάρκειας κ.τ.λ

δ) Λαογραφική ομάδα :Θα ασχολείται με την λειτουργία της δανειστικής βιβλιοθήκης του συλλόγου ,που πρέπει να γίνει ενεργή ,να γίνονται εκθέσεις βιβλίων , να αγοράζονται νέα βιβλία ή να βρίσκει βιβλία από δωρητές ,να καλεί συγγραφείς για ομιλίες , να καταγράφει λαογραφικές ιστορίες του χωριού , να συλλέγει αντικείμενα λαϊκής τέχνης για την δημιουργία εκθετηρίου , να συνεχίσει την έκδοση του περιοδικού “σεϊρα” να καταγράφει μαντινάδες , να αναβιώνει έθιμα του χωριού κ.τ.λ

ε) Αθλητική ομάδα :Θα ασχολείται με τις αθλητικές δραστηριότητες, συνήθως των νέων του χωριού,
θα διοργανώνει αθλητικούς αγώνες , θα αγοράζει και θα διαχειρίζεται αθλητικό υλικό , μπάλες , μπασκέτες , φιλέ , ρακέτες , τραπέζια , πινκ  πονκ , σκάκι , δημιουργία χώρων άθλησης , γυμναστηρίου, ορειβασία κ.τ.λ 
 
ζ) Ομάδα γυναικών που θα αναβιώσει και θα διδάξει παραδοσιακές συνταγές , αποθήκευση και συντήρηση τροφίμων , πλέξιμο ,υφαντά, κατασκευή ξυλόφουρνου κοινής χρήσης , για την παραγωγή παραδοσιακού ψωμιού και ψήσιμο φαγητών για μείωση του κόστους , την δημιουργία παραδοσιακών προϊόντων που θα προωθούνται από τις δράσεις του συλλόγου , για ένα έξτρα εισόδημα , αλλά και στήριξη της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής. κ.τ.λ

Θα μπορούσαμε να βρούμε και ένα σωρό άλλες ομάδες ή αυτές οι ομάδες να είναι λιγότερες, αλλά με περισσότερες αρμοδιότητες ή τα ίδια άτομα να συμμετέχουν σε όσες ομάδες επιθυμούν, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ,να υπάρξει ένα κίνητρο, ώστε τα μέλη του συλλόγου να δραστηριοποιηθούν και να διαθέσουν τον χρόνο τους ,την δημιουργικότητα τους ,το ταλέντο τους , το μεράκι τους ,σε μια συλλογική προσπάθεια ,που είναι η μοναδική πιστεύω εναλλακτική πρόταση, μπροστά στη νέα αυτή τάξη πραγμάτων που μας έχουν επιβάλει.

Στην ίδια λογική προτείνω την ύπαρξη ενός διευρυμένου σχήματος ,όπου πέρα από το συμβούλιο και τις ομάδες, θα συμμετέχουν ενεργά και οι διάφοροι φορείς του χωριού , η εκκλησία , ο δήμος , οι δημοτικοί σύμβουλοι και ο πρόεδρος.
Ακόμα προτείνω ο σύλλογος να πάρει πρωτοβουλία να οργανώσει μια συνάντηση με τους πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής π.χ Σμαριού , Γάλυπες , Καινούργιου χωριού , Επισκοπής , Χαρασού , Σγουροκεφαλίου, κ.τ.λ για να γνωριστούν μεταξύ τους και να οργανώσουν κοινές δράσεις , ανταλλαγή απόψεων , και αλληλοβοήθειας.
Κάποιες δράσεις ενδεικτικά που θα μπορούσαν να γίνουν από το σύλλογο Γαλίφας  είναι:
  1. Ο τοίχος που είναι στο δρόμο κάτω από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων αν μπορεί να ζωγραφιστεί πιστεύω ότι θα είχε ενδιαφέρον (graffiti) .
  2. Στο κεντρικό δρόμο προς το χωριό θα μπορούσε να μπει μια  φωτιζόμενη καλαίσθητη πινακίδα με φωτογραφίες από το χωριό, το χάρτη ίσως της περιοχής, και κάποια βασικά ιστορικά στοιχεία  και στα αγγλικά που θα παρακινεί, τον περαστικό ξένο ή Έλληνα να θέλει να το επισκεφτεί.
  3. Σε συνεργασία με τον Δήμο, να γίνει πρόταση να μπουν κάποιες πινακίδες, από τον Καρτερό μέχρι το χωριό, σε διάφορα σημεία, καθώς είναι δύσκολο για ένα που δεν έχει ξανάρθει στη Γαλίφα, να βρει τον δρόμο.
  4. Τα παλιά αντλιοστάσια, μπορούν να καθαριστούν να επισκευαστούν και να αποτελέσουν χώρους αναψυχής για τους χωριανούς και μη. Να διαμορφωθούν και να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα παλιά πηγάδια του χωριού πήγαϊδος και καμάρα.
  5. Τα ξωκλήσια και ιδιαίτερα η Αγία Παρασκευή αλλά και η Αγία Τριάδα, μαζί με την σύμφωνη γνώμη και την βοήθεια της εκκλησίας ,αλλά και της Αγκαράθου να συντηρηθούν και να διαμορφωθούν κατάλληλα οι περιβάλλοντα χώροι.
  6. Η παλιά δεξαμενή,στο κέντρο του χωριού, να γίνει μελέτη για την ανακατασκευή της, και να δοθεί για δράσεις του συλλόγου και του χωριού.
  7. Να αξιοποιηθούν και να δοθούν στη διάθεση του χωριού, όλα τα δημόσια κτήρια, το παλιό σχολείο ,η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ,το γραφείο της κοινότητας , να μένουν ανοιχτά και να χρησιμοποιούνται, ιδιαίτερα από τα νέα παιδιά του χωριού  και να ενθαρρύνεται ακόμα η χρήση τους, για κοινωνικές εκδηλώσεις ,γάμους , βαφτίσεις , γιορτές, καθώς και η χρήση της υποδομής που έχει ο σύλλογος , καθώς και ένα μέρος από τα έσοδα του συλλόγου να διατίθεται σε υλικοτεχνική υποδομή.
  8. Η αποθήκη του συνεταιρισμού να αξιοποιηθεί για το καλό του χωριού, για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω να δοθεί στο σύλλογο , αλλά επειδή ο συνεταιρισμός, τουλάχιστον τώρα υπολειτουργεί ,είναι κρίμα ένας τέτοιος χώρος, να είναι κλειστός, προτείνω λοιπόν, να αναλάβει ο σύλλογος την ανακατασκευή του ,δηλαδή να βαφτεί μέσα και έξω να γίνουν τουαλέτες και ένα είδος κουζίνας , να μπει νερό και ρεύμα , αν δεν μπορεί να πάρει ρεύμα να δοθεί ρεύμα από την αίθουσα πολλαπλών, όταν βέβαια μπει και εκεί το ρεύμα, που πιστεύω ότι θα γίνει σύντομα, να φτιαχτεί ο προαύλιος χώρος με πλακάκια, λουλούδια , ίσως να γίνει και ένα είδος πέργκολας, για να ενταχθεί και η αυλή στην λειτουργικότητα του κτηρίου , μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί και η ταράτσα του κτηρίου ,όπου με μια λυόμενη κατασκευή, μπορεί να γίνει ένας τεράστιος χώρος . Αυτός λοιπόν ο ανακατασκευασμένος χώρος, μπορεί να γίνει το στολίδι του χωριού , που μπορεί να φιλοξενήσει ,κάθε είδους εκδήλωση, και ιδιαίτερα το χειμώνα π.χ να γίνονται εκεί οι εκδηλώσεις του συλλόγου  , να γίνονται προβολές , ομιλίες , αθλοπαιδιές , πινκ πονκ , μπιλιάρδο , γυμναστήριο , όργανα γυμναστικής , τραμπολίνο και ότι άλλο βάζουμε στο νου μας, μπορεί να γίνουν εκεί ,ακόμα και γάμοι , βαφτίσεις και όποια άλλη κοινωνική εκδήλωση , έτσι προδίδουμε ζωή στο χωριό, και μείωση του κόστους, ιδίως για τα νέα ζευγάρια που θα παίρνουν την αίθουσα , την υποδομή ακόμα και την βοήθεια με εθελοντές από το σύλλογο αν ζητηθεί δωρεάν.
  9. Να μπει ακόμα κεραία όπου όλο το χωριό θα έχει δωρεάν πρόσβαση στο ιντερνετ , πράγμα που θα εκτιμήσουν, ιδιαίτερα οι νέοι του χωριού , ακόμα θα μπορεί, ο αγροτικός γιατρός να γράφει τα φάρμακα για τους χωριανούς , ακόμα μπορεί να μπει το τηλέφωνο του συλλόγου σε ένα εξωτερικό θάλαμο σε  κεντρικό σημείο του χωριού και από εκεί ο κάθε ένας, θα μπορεί να έχει δωρεάν αστικά τηλέφωνα, βοηθώντας αυτούς που δεν έχουν τηλέφωνο ή δεν θα μπορούν να πληρώνουν το τηλεφωνικό πάγιο.
  10. Να γίνει εκτεταμένη δεντροφύτευση σε όλους τους δημόσιους χώρους με δέντρα και λουλούδια ,σε όλο το μήκος της εθνικής από την Γάλυπε μέχρι το Σμάρι, με παράλληλη προστασία των νέων δέντρων από τα ζώα και ταυτόχρονη παροχή νερού, ώστε να μην ξεραθούν αμέσως , δέντρα μπορούμε να φυτέψουμε όπου είναι εφικτό να γίνει και είναι δημόσιος χώρος , στην ίδια λογική και μέσα στο χωριό να μπουν ζαρντινιέρες και μεγάλα πιθάρια που θα δώσουν μια ιδιαίτερη, αισθητική στο χωριό. Θα μπορούσαν να μπουν λουλούδια ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους και να δοθούν κίνητρα ώστε το κάθε σπίτι να έχει όσο τον δυνατόν περισσότερα λουλούδια στην αυλή του . Παράλληλα θα μπορούσε να γίνει και μια αρχιτεκτονική μελέτη, για το τι θα μπορούσε να κάνει την εικόνα του χωριού ακόμα καλύτερη π.χ να μπει ένα γλυπτό , μια βρύση , ένα συντριβάνι, ένα ρολόι , μια κατασκευή από πέτρα μέταλλο ή ξύλο που θα μπορούσε να προσδώσει την αίσθηση, του παραδοσιακού και του ωραίου .
  11. Θα μπορούσαν να μπουν καλαίσθητες πινακίδες ξύλινες , ζωγραφιστές που θα ονοματίζουν τα μαγαζιά του χωριού , τους δρόμους τις πλατείες τα παλιά σπίτια κάτι σαν μάθημα ιστορίας , θα μπορούσαν ακόμα να μπουν σε διακριτικές πινακίδες τα διάφορα τοπωνύμια για να μαθαίνουν οι νέοι και να μην χαθούν από το λεξιλόγιο μας.
  12. Να πάρει ο σύλλογος την πρωτοβουλία να δοθεί μια λύση μέσω του Δήμου για τα λήμματα να γίνει βιολογικός καθαρισμός .
  13. Να γίνουν οι ενέργειες ώστε να φτιαχτεί ο δρόμος προς το Χαρασσό για να έχει το χωριό ευκολότερη πρόσβαση στις τουριστικές περιοχές του Δήμου και να επιδιώξουμε να έχει και κάποια ανάπτυξη το χωριό μας, ίσως με κάποιες εναλλακτικές μορφές τουρισμού ,που θα μπορούσαν να βοηθήσουν οικονομικά το χωριό.
  14. Ακόμα η γενική συνέλευση να μην γίνεται μόνο μια φορά το χρόνο ,αλλά τουλάχιστον 3 για να μπορεί να κρατά το ενδιαφέρον των μελών του ενεργό. 


     Μετά Τιμής 
    Παπαδάκης Αλέξανδρος  

5 σχόλια:

  1. 1) "Γαλιφιανό forum" στο διαδίκτυο. Θα δώσει τη δυνατότητα πολύ μεγαλύτερης και διευρυμένης αλλά και απομακρυσμένης συμμετοχής, κάτι που με τη σειρά του θα αφαιρέσει πολύ όγκο δουλειάς από τη γενική συνελεύση καθώς θα καταστήσει το διάλογο μεταξύ των γαλιφιανών πολύ πιο άμεσο και γόνιμο αναδεικνύοντας έτσι ακόμη περισσότερο τη Γ.Σ. ως ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων αφού πολλά ζητήματα θα έρχονται στη συνέλευση έχοντας ήδη περάσει τη διαδικασία "ζήμωσης" μέσω του forum. Θα πρέπει βέβαια να υπάρξουν κάποιοι κανόνες οι οποίοι θα οριοθετούν δημοκρατικά τη βάση του διαλόγου (απαγόρευση ανωνυμίας των μελών, διαχωρισμός μελών που είναι γαλιφιανοί με τα υπόλοιπα που δεν είναι έτσι ώστε να μην έχουν δικαίωμα ψήφου σε ενδεχόμενες ψηφοφορίες που θα προκύψουν στο forum και θα αφορούν αυστηρά την τοπική κοινωνία, δημιουργία ομάδας συντήρησης του forum και τήρησης των κανόνων οπως moderators κλπ.).

    2) Πολύ περισσότερες συνελεύσεις. Ακόμα και οι τρεις είναι νομίζω πολύ λίγες και ενθαρρύνεται έτσι η χαλάρωση των μελών στα μεταξύ τους χρονικά διαστήματα και το πολυσήμαντο έργο του συντονισμού καθιστάται πολύ πιο δύσκολο. Ο ΔΙΑΛΟΓΟς θα πρέπει να είναι συνεχής και η συνέλευση ακολουθούμενη από το forum και τα καφενεία του χωριού είναι η υπέρτατη νομίζω έκφρασή του. Επίσης ο χώρος διεξαγωγής της συνέλευσης δε θα πρέπει να είναι απόλυτα σταθερός. Είναι λογικό μια μερίδα ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας (κυρίως της 3ης ηλικίας και της νεολαίας) να μην αισθάνονται την ίδια οικειότητα λαμβάνοντας μέρος σε μια γενική συνέλευση αν αυτή διεξάγεται σε ενα "επίσημο" καθορισμένο χώρο με τον οποίον δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να αναπτύξουν την οποιαδήποτε οικειότητα σε σχέση με τα καφενεία του χωριού π.χ. όπου το περιβάλλον ενεργειακά είναι πολύ πιο προσοδοφόρο για ευρύτερη χωρίς όρους και όρια συμμετοχή, συζήτηση και συναίνεση.

    3) Δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού ιντερνετικού ή αναλογικού (αναλόγως τη διαθέσιμη υποδομή) ο οποίος θα καλύπτει ένα όσο το δυνατόν ευρύτερο φάσμα σε θέματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, με ανοιχτή συμμετοχή και πρόγραμμα στοχευμένο στις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις επιθυμίες τις τοπικής κοινωνίας (ενημερωτικές εκπομπές π.χ. σε θέματα όπως η διατροφική αυτάρκεια, βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία, κυνοφιλία, ζωοφιλία κλπ.).

    4) Αλλαγή του ονόματος του Δ.Σ. από 'διοικητικο' σε 'συντονιστικό'. Δίνεται έτσι έμφαση στην πραγματική υπόσταση του συμβουλίου και γίνεται ένα περαιτέρω βήμα προς την οριζόντια, μη ιεραρχική οργάνωση του συλλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Γιώργο όσον αφορά το forum δεν πιστεύω ότι αυτή την στιγμή μπορεί να προσφέρει κάτι επιπλέον, η ομάδα στο facebook καλύπτει κάπως αυτή την ανάγκη επικοινωνίας και με πιο άμεσο τρόπο πιστεύω, τώρα να χρησιμοποιήσεις το διαδίκτυο με οποιαδήποτε μορφή είναι καλό ,αλλά δεν πρέπει να περνάς το μέτρο , γιατί έτσι αποκλείεις εξ αρχής από εποικοδομητικό διάλογο τα μέλη του συλλόγου που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο , μπορεί να βολεύει τους νεότερους αλλά δεν μπορείς να αποκλίσεις άτομα από δράσεις και ενημέρωση του συλλόγου , τώρα να διαχωρίζεις μέλη σε γαλιφιανούς και μη έστω και στο διαδίκτυο παραπέμπει σε " ρατσισμό" μπορεί κάποιος που δεν έχει σχέση με την Γαλίφα, να είναι μέλος στο σύλλογο ενεργό, να έχει δικαίωμα ψήφου και τέτοια άτομα πρέπει να επιδιώξουμε να βρεθούν ,γιατί είναι διαφήμιση για το χωριό και για το σύλλογο , όσον αφορά το χώρο διεξαγωγής της συνέλευσης έχεις κάποιο δίκιο επειδή η γενική συνέλευση έχει κάποια επισημότητα, αποκλείει ίσως κάποια άτομα να συμμετέχουν ,αν και θα ήθελαν πιστεύω, άκουσα τώρα το επιχείρημα "δεν έχω πάει ποτέ σε γενική συνέλευση τι θα λένε τώρα οι ανθρώποι άμα με δουν εκεί" αυτό πρέπει να το λύση ο σύλλογος εκ των έσω να δείξει έμπρακτα ότι αφορά όλα τα μέλη και ιδιαίτερα αυτά που μένουν στο χωριό, από το πιο μικρό παιδί μέχρι τη νοικοκυρά που δεν πηγαίνει στα καφενεία, η την 3 ηλικία που μπορεί να νομίζει ότι ο σύλλογος είναι δικαίωμα και υποχρέωση μερικών, πιο ενεργών μελών του, είδη αυτό που κάνει ο σύλλογος ,που μπαίνει στα σπίτια με τις ανακοινώσεις του συλλόγου είναι ένα πρώτο δείγμα ότι "αν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό πρέπει να πάει το βουνό στον Μωάμεθ" πρέπει το κάθε μέλος του συλλόγου να νιώθει ότι ο σύλλογος τον αφορά , αφορά την καθημερινότητα του αφορά το μέλλον αφορά τα παιδιά του τα εγγόνια κ.τ.λ.
    Όσο αφορά το σταθμό υπάρχει κάποιος βασικός εξοπλισμός δικός μου αν συμφωνεί και το Συμβούλιο να γίνει συζητάμε τις λεπτομέρειες.
    Για την αλλαγή του ονόματος δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αν αλλάξεις ένα όνομα σε μια δομή αλλάζει αυτόματα και η δομή το Δ.Σ έτσι όπως είναι ασκεί διοίκηση και πρέπει να ασκεί, αν λειτουργήσουν οι ομάδες που έχουμε πει και με αυτοτέλεια ίσως ο ρόλος να είναι πιο συντονιστικός αλλά με το να αλλάζεις όνομα, δεν κάνεις κάτι δράση χρειάζεται όχι λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το γεγονός ότι πολύς κόσμος δεν είναι εξοικειωμένος με το internet δεν αποτελεί εμπόδιο για μένα καθώς με την υπάρχουσα δομή αυτός ο κόσμος ήδη κατά κάποιο κάποιο τρόπο καλύπτεται και πάλι εν μέρει. Το θέμα του ψηφιακού αναλφαβητισμού είναι αντιμετωπίσιμο (μπορούν να οργανωθούν σεμινάρια γι'αυτό το λόγο και το ίδιο το forum έχει πάρα πολλές δυνατότητες να εξηγήσει τη λειτουργία του στους συμμετέχοντες) και από τη στιγμή που μόνο να προσφέρει έχει το μέσο σε τόσα πολλά επίπεδα δεν υπάρχει για μένα λόγος να μην αξιοποιηθεί. Για μένα το facebook δεν πληρεί τις προυποθέσεις για κάτι τέτοιο επειδή ο σχεδιασμός του στοχεύει στην κοινωνική δικτύωση και το marketing, χαρακτηριστικά τα οποία απέχουν πολύ από μια πλατφόρμα διαλόγου. προβληματισμού και ζήμωσης του οποιοδήποτε θέματος καθώς επίσης και οργάνωσης με πολύ πιο ευρεία εμβέλεια και φάσμα δυνατοτήτων σε ότι αφορά το συντονισμό μιας κοινότητας στο οποιοδήποτε επίπεδο (το πολιτιστικό είναι μια κουκκίδα στον ωκεανό μπροστά στις δυνατότητες), ειδικά μιας μικρής κοινότητας, όπως η δικιά μας. Το θέμα του διαχωρισμού είναι δομικό και οργανικό και δεν παραπέμπει σε ρατσισμό, έχει να κάνει με το πως το βλέπεις, με τη δικιά μου οπτική εφόσον η συμμετοχή στο forum θα είναι ελεύθερη και ανοιχτή κάποια θέματα (όπως είπα και πριν ενδεχόμενες ψηφοφορίες ή polls κλπ.) θα πρέπει να περιορίζονται στους μόνιμους κατόικους και αυτούς που έχουν καταγωγή απ'το χωριό γιατί αυτούς αφορούν και σ'αυτούς απευθύνονται (δε μπορώ εγώ να έχω σοβαρό λόγο σε θέματα που αφορούν τα Ανώγεια π.χ. εκτός αν είμαι μόνιμος κάτοικος). Εγώ επίσης δε μίλησα για αποκλεισμό κανενός, το αντίθετο μάλιστα, ανοίγουν πόρτες και δίνεται η ευκαιρία πιο ουσιαστικής "ζήμωσης" του οποιουδήποτε θέματος αφού η Γ.Σ. εξακολουθεί να είναι το ανώτατο όργανο, απλά σε αυτές τι περιπτώσεις για μένα ένας κούκος δε φέρνει την άνοιξη, δε μπορεί να λες ότι θες συνεχή διάλογο και ενεργή συμμετοχή και να περιμένεις ότι όλα τα πιθανά θέματα μιας κοινότητας θα μπορέσουν να καλυφτούν με μια συνέλευση. Η συμμέτοχή επίσης της νεολαίας είναι παραπάνω από εγγυημένη (και αυτό είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα, αν έχω καταλάβει καλά το όλο κλίμα) οπότε θεωρώ ότι εφόσον είναι αυτό το ζητούμενο θα πρέπει και η ίδια η νεολαία να αφεθεί να αναλάβει και να φέρει εις πέρας πρωτοβουλίες σε πολλές από αυτές τις καινοτόμες δραστηριότητες έτσι ώστε ακόμα και οι πιο μικροί να αποκτήσουν πραγματικά τη δυνατότητα να αναπτύξουν αυτές τις νοοτροπίες που όλοι θέλουμε να επικρατήσουν και να μην περιορίζονται σε βοηθητικούς ρόλους (όχι ότι δεν είναι μεγάλης σημασίας και δεν πρέπει να γίνεται και αυτό αλλά δεν παύει να είναι περιοριστικό από τη φύση του). Βλέπουμε ότι ακόμα και η υπάρξη blog, site και σελίδας στο facebook δε συνεπάγεται από μόνη της ενεργή ή μαζική συμμετοχή και αυτό δεν γιατί δεν είναι φιλική προς αυτήν (δομικά). Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά σε ότι αφορά το forum αλλά το καλύτερο είναι να συζητηθούν ευρέως αυτά τα θέματα (άλλος ένας λόγος περισσότερων συνελεύσεων, και τώρα που το σκέφτομαι ίσως θα έπρεπε να καθιερωθούν και επίσημες συνελεύσεις νεολαίας). Οπότε το μέτρο για μένα είναι η φαντασία μας και το βαρόμετρο το πόσο μονιασμένοι και συντονισμένοι είμαστε, πιστεύω ότι και τα δυο έχουν ακόμα πολλά περιθώρια να εξελιχτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέχρι την αλλαγή ονόματος συμφωνώ και επαυξάνω αλλά πάλι βλέπεις ότι εναποτίθεται βάρος στις πλάτες του Δ.Σ.

      Όσον αφορά την αλλαγή ονόματος. Ίσως έπρεπε να γράψω πιο πολλά προκειμένου να διασαφηνίσω κάπως την οπτική μου. Για μένα λοιπόν δεν πρέπει να ασκεί διοίκηση το Δ.Σ. γιατί αυτό παραπέμπει σε γραφειοκρατικές λογικές ακόμα και αν οι συμμετέχοντες έχουν τις καλύτερες των προθέσεων. Σε μικρές κοινότητες όπως η δική μας η διοίκηση δεν έχει ουσιαστικό ρόλο να παίξει και πάντα από τη φύση της τείνει προς το καπετανιλίκι, τη γραφειοκρατία και την πολιτική ανισότητα. Θα πρέπει λοιπόν για μένα το Δ.Σ. να είναι ένα συντονιστικό όργανο αποτελούμενο από αυτούς που έχουν τις δυνατότητες (ή αυτούς που οι χωριανοί κρίνουν ότι έχουν τις δυνατότητες) να φέρουν εις πέρας το έργο αυτό (χρόνο, φαντασία, ηγετικά και οργανωτικά χαρίσματα κλπ.). Η αλλαγή ονόματος μπορεί να μη φέρνει και εδώ την άνοιξη (από μόνη της) αλλά κάνει το πρώτο ουσιαστικό βήμα το οποίο είναι το ψυχολογικό (και όλοι ξέρουμε ότι και αυτό έχει τη σημασία του).

      Διαγραφή